Skip to main content

Verslag JUG010 18 juli 2016

Voorafgaand aan de maandelijkse Joomla! avond was het al gezellig druk, het mooie weer speelde daarin een rol, en op het buitenterras werd het alsmaar drukker. Even later hebben, gezellig met elkaar doorkletsend, gezamenlijk een hapje gegeten en ineens was het 19:00 uur.

Je kan goed merken dat het al vakantietijd is, hoewel er toch ca. 16 man was (Meta had koorts en bleef thuis), waren niet alle stoelen gevuld. Wel was er 1 nieuwe Joomla! collega aanwezig die toevallig “om de hoek woont” van onze bijeenkomst locatie.

Nieuws uit de community

Roland verwelkomt iedereen.

Joomla! 3.6
Het kan haast niemand zijn ontgaan maar op 12 juli 2016 is Joomla! 3.6 stable geboren. Joomla! 3.6 biedt meer dan 400 verbeteringen inclusief veel functies die het beheer van Joomla! makkelijker maakt met meer functies en veel UI (gebruikers interface) verbeteringen.

Roland loopt de belangrijkste verandering t.o.v. de voorgaande versie even door, te weten;

 • Een categorie is nu vanuit een artikel, een nieuwsfeed, een banner en vanuit contacten aan te maken.
 • Met Joomla! update is het eenvoudig mogelijk om de Joomla! Geheel opnieuw te installeren en bij te werken. Met een druk op de knop worden de bestanden overschreven en aanpassingen hersteld in originele staat.
 • Modules zijn sneller vinden.
 • Diverse taken zijn middels een dropdown uit te voeren. 
 • Het subformulier veld biedt ontwikkelaars nieuwe mogelijkheden.
 • ACL voor het gehele menu zodat er nu toegangsbeheer (autorisatie) mogelijk is voor een geheel menu wat dan ook geldt voor alle onderliggende menu-items
 • De optie “Toon alle menu items”, met deze vindt je alle menu items van alle menu’s in één overzicht.
 • De algemene check-in optie is verbeterd, alleen de items die moeten worden ingecheckt zijn nu nog te zien.
 • Verwijder alle cache-items in één klik.
 • Meer extensie details worden getoond bij Systeeminformatie.
 • Nieuwe override voor de Site offline pagina in het standaard Protostar template.
 • Mogelijkheid om SASS en SCSS bestanden aan te maken en te bewerken direct via templatebeheer.
 • Nieuwe plek voor de logbestanden om serverproblemen te voorkomen bij sommige hosting-configuraties
 • Versie van de CodeMirror editor bijgewerkt
 • jQuery bijgewerkt naar de nieuwste versie
 • Verwijder en herstel Extensie: Updatesites
 • Etc. etc. voor meer details zie https://www.joomla.org/3/nl/

Gedurende de uitleg van Roland en de aanvullingen vanuit de aanwezigen liepen we met elkaar tegen aan aantal serieuze bugs aan welke aan de bugslijst zouden worden toegevoegd zodat in een volgende Joomla! versie (3.6.1) deze bugs zijn verholpen.

NL Handleiding DropEditor
Fred meldt dat op de website https://www.ifred.nl (zie onder het Joomla! menu) een Nederlandse handleiding over de content editor “DropEditor” is geplaatst. Ook zijn hier de NL-taalbestanden te vinden voor dit component.

Demo, presentatie Het Joomla backend-beheer vereenvoudigen - Rick Spaan

Rick Spaan was helemaal vanuit het verre oosten van ons land naar Rotterdam gereisd om de JUG010 zijn verhaal over het vereenvoudigen van je Joomla! Backend voor content-beheerders uit de doeken te doen. Op de website van Ricks bedrijf ( https://www.r2h.nl/ ) staat nog veel meer nuttige informatie ( https://www.r2h.nl/blogs/ )en tips. De door Rick genoemde en gebruikte extensies zijn verkrijgbaar via zijn Github page (https://github.com/RickR2H ).

Rick melde dat hij en zijn bedrijf binnenkort JLP zijn (Joomla! Learning Partner) wat inhoudt dat er vanuit zijn bedrijf scholing zal worden gegeven om mensen te leren hoe met Joomla! om te gaan qua beheer. De opleiding wordt afgesloten met een examen waarna diegenen die hiervoor zijn geslaagd een heus Joomla! certificaat gaan krijgen. Voor meer info hierover zien https://certification.joomla.org/ . Bij dit onderwerp is iets langer stilgestaan dan de bedoeling was omdat vanuit de aanwezigen hiervoor veel belangstelling was en een aantal vragen kwamen.

Na een korte kennismaking wie Rick is en wat hij voor zijn werk doet begon Rick zijn intro als volgt.

“Meer dan eens maak ik mee dat een opdrachtgever een stevig eisenpakket neerlegt voor een nieuwe site. Er wordt nagedacht over het design en de gewenste functionaliteiten, maar wie gaat de website onderhouden…? Helaas wordt er vaak niet bij stilgestaan dat website-content ook onderhouden moet worden en dat dit tijd kost en kennis van zaken vraagt. Als ‘oplossing’ promoveert de opdrachtgever zijn parttime secretaresse of de verkoper tot webmaster die met frisse tegenzin de website gaat beheren.”

Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden heeft Rick laten zien hoe je het websitebeheer voor jezelf en je klanten kunt vereenvoudigen en de consistentie kunt bewaken. Daarbij heeft Rick een aantal ´tips en tricks´ gegeven hoe contentbeheer te doen waarbij een aantal door hem zelf gemaakte extensies die deze taken vereenvoudigen.

Rick heeft de inhoud van zijn presentatie op slideshare geplaatst waardoor alles nogmaals bekeken kan worden (http://www.slideshare.net/rickspaan1/joomla-backendbeheer-vereenvoudigen-joomladagen-2016 ).

Buiten het verhaal van Roland over Joomla! 3.6 wordt de rest van de avond gevuld met de presentatie en live demo van Rick.

Rick is bedankt voor zijn komst en zijn zeer zinvolle inbreng hetgeen hoog gewaardeerd wordt.

 • Aangemaakt op .
 • Hits: 1792