Skip to main content

Interessante Joomla! zaken op het web

Op dinsdagavond 20 juli was de derde bijeenkomst van de Joomla! Gebruikers Groep regio Rotterdam (jug010) wederom in Brasserie Dylans te Rotterdam.

Herman had vooraf de internetverbinding in orde gemaakt zodat we nu ook internet hebben om te gebruiken tijdens de bijeenkomst. Een aantal mensen hebben vooraf een hapje gegeten op het terras, om 19:00 was iedereen aanwezig en zijn we begonnen.

We waren dit keer met 12 personen. Een aantal konden niet komen door vakantie, drukke bezigheden of ziekte. Helaas was ook Anja ziek die een presentatie zou houden over standaard SEO, maar dat houden we dan nog tegoed (alhoewel Herman er ook al het een en ander over heeft verteld)

Herman heeft eigenlijk de hele avond voor zijn rekening genomen. Hij is begonnen met het tonen van interessante Joomla! zaken die op internet zijn te vinden.
Korte Joomla! promo: www.youtube.com/watch?v=1T6BywPFLoY
Joomlalala-rap: www.turtleappsdesign.com/joomlala/
Oproep voor bijdragen aan internationale Joomla! verjaardagsfilm: www.alltogetherasawhole.org/profiles/blogs/is-your-oscar-acceptance
Joomla! Community Magazine (JCM): magazine.joomla.org/
(komt steeds de eerste van de maand uit)

Er is een nieuwe versie van Joomla uit: 1.5.20 dit was net als vorige keer weer een snelle update nadat versie 1.5.19 uit is gekomen. We praten even over de organisatie binnen het Joomla! ontwikkelteam. Een interessant verhaal staat op brian.teeman.net brian.teeman.net/joomla-1.6/f...a-release.html
Er volgt een discussie over GPL o.a. bij Wordpress, Linux en Joomla!

Op joomlablogger.net staat een plaatje over de vernieuwingen in Joomla! 1.6 www.joomlablogger.net/joomla-16-infographic/ aan de hand van dit overzicht bespreken we deze vernieuwingen.
Wie nog meer wil weten over Joomla! 1.6 staan hier allerlei filmpjes: www.vimeo.com/channels/51359 Je moet wel de tijd hebben want ze duren 1 a 2 uur!

Als je een site oplevert aan de eindgebruiker is het een tip om het boek “Tips en tools voor Joomla!” van Eric Tiggeler te geven de kosten zijn € 19,95 en bij bol.com te bestellen.

Na de pauze laat Herman zien hoe je een installatie van Joomla! doet en welke aanpassingen je dan het beste kunt doen, dit met het oog op het backuppen van deze basisinstallatie met Akeeba om later in één keer als nieuwe installatie op een server te zetten.

Aanpassingen:

 • Admin veranderen en het beste ook een nieuwe aanmaken die dan geen id=62 heeft
 • Aanpassen van de standaardinstellingen: weergave auteur, datum/tijd, icoontjes uitzetten
 • Sessielevensduur op 120 minuten

Meta heeft ook een tip om de tijd bij een artikel weg te halen maar de datum te laten staan:
Zoek met FTP het bestand nl-NL.ini op in de map language
Zoek daar naar
DATE_FORMAT_LC2=%A, %d %B %Y %H:%M
Als je de %H:%M weghaalt
DATE_FORMAT_LC2=%A, %d %B %Y
Upload je bewerkte bestand weer naar de server en je tijd is weg, de datum blijft staan.

Herman legt ook in het kort uit hoe je SEO instelt. Bij de alias van een artikel kun je dan een woordcombinatie invullen (koppelstreepje wordt automatisch toegevoegd), deze woordcombinatie zie je dan in de url achter index.php. Als je de index.php ook weg wilt hebben, dan zet je bij de algemene instellingen “Gebruik Apache mod_rewrite” op ‘ja’. Nu moet je bij apache de htacces aanpassen en bij een windows server een iirf.ini bestandje. Het programma Notapad++ is hier heel handig voor.

Herman installeert ook de plugin plgAliasforpage waarmee je het artikel-alias (in plaats van de titel van het artikel) in de title van de site zet. Deze plugin is niet meer in de JED op joomla.org te vinden maar hij is te downloaden via de site van Herman www.yepr.nl/download/plgAliasForPageTitle.zip De plugin moet wel geactiveerd worden na installatie

We zijn uiteindelijk niet meer toegekomen aan het demonstreren van Akeeba. Ook heeft Herman niet alle programma’s die hij standaard installeert voor zijn standaard-installatie kunnen laten zien. Het lijkt mij goed om dit een volgende keer te laten zien.

Nog een paar tips/opmerkingen:

 • Alt-enter opent in Firefox een nieuw tabblad met dezelfde url
 • Remote-control van Akeeba kan automatisch een backup maken
 • Herman wil het updaten van Joomla! combineren met het maken van een backup
 • Het is de bedoeling dat in Joomla! 1.6 het updaten van extensies gaat via de extensiemanager
 • Om een basissite met Akeeba op je server te zetten heb je Akeeba’s Kickstart nodig
 • De meningen zijn verdeeld of het nou wel handig is om een basisinstallatie te gebruiken omdat veel extensies meestal toch wel weer vernieuwd zijn, maar we gaan het uitproberen

Rond 22:00 zijn we gestopt, maar we hadden uiteraard nog uren door kunnen gaan. Volgens mij was deze bijeenkomst voor zowel de beginnen als de gevorderde gebruiker interessant. Het gebruik van de laptop en de beamer om de installaties te tonen was zeer handig.

Een datum voor de volgende keer hebben we nog niet afgesproken.

De Joomla Gebruikersgroep Rotterdam
Op het gedeelte van de gebruikersgroep Rotterdam kun je aangeven of je komt. Voel je vrij eens langs te komen en mee te doen!
Voor al je vragen aan de organisatie, mail naar rotterdam@joomlacommunity.eu
Forum: forum.joomlacommunity.eu/forumdisplay.php?f=102

 • Aangemaakt op .
 • Hits: 2202