Meertalige websites

Vanavond is Marijke Stuivenberg te gast. Zij vertelt ons alles over stroopwafels en het maken van meertalige websites in Joomla 2.5.

Zie ook het artikel op help.joomlacommunity.eu of het Joomla Magazine wat tijdens de Joomladagen of JUG's is uitgedeeld.

Maak eerst een plan voordat je je site gaat bouwen. Bij meertalige websites is dat nog belangrijker dan bij sites in één taal.

De extensie JoomFish lijkt niet snel een update te krijgen. We adviseren dan ook meertaligheid wat al binnen Joomla 2.5 te gebruiken.

Tip: gebruik batchverwerking om snel dezelfde artikelen of dezelfde categorieen te kopiëren. Je kunt een complete structuur maken en daarna kopiëren. Batchverwerking vind je onder iedere lijst. Daarna pas je de artikelen aan.

Modules kunnen wel aan alle talen gelijk gekoppeld te worden. Je kunt meer 'snelle acties' in Joomla gebruiken, t.o.v. bijvoorbeeld JoomFish. De module Meertalige status staat standaard uitgeschakeld.

Er moet een standaard menu-item zijn voor alle talen. Gebruik daar Homemenu voor en verander dat niet. Je kunt altijd andere menu's maken en deze niet tonen op de site. Je kunt de module wel uitschakelen, maar laat Hoofdmenu wel bestaan.

Je moet voor elke taal een standaardpagina aanmaken, anders werkt de meertaligheid niet. Kijk hiervoor bij Menubeheer > Gegevens.

Gebruik de Taalselectie module. Hier kun je ook de "Gebruik van vlaggen" aan- of uitzetten. Zorg dat deze module ook op alle talen in ingesteld.

De Taalfilter plugin ga je pas als laatste stap inschakelen. In de plugin kun je een Optie aanzetten, om taal aan te passen aan de taal van de browser. De taal wordt dan automatisch op de taal van de browser gepresenteerd voor een nieuwe bezoeker.
Bij URL taalcode kun je voor de standaardtaal de toevoeging verwijderen, dus bijvoorbeeld /nl/ wordt dan niet getoond in de URL.
In de plugin kun je menu-items associaties inschakelen. Per menu-item kun je zo een koppeling maken, waardoor je makkelijk per menu-item kunt wisselen van taal. Artikelen kunnen nog niet gekoppeld worden.

Met de 3rd party plugin Josetta kun je een migratie uitvoeren van Joomla 1.5 met JoomFish naar Joomla 2.5 en dan de native tweetaligheid gaan gebruiken. Josetta is een extra interface die de native functies in Joomla ondersteundt. Wanneer je Josetta weer verwijderd, blijven toch de instellingen bewaard.

De presentatie is terug te vinden op Slideshare

  • Aangemaakt op .
  • Hits: 2550