Skip to main content

WordPress en Drupal

Woensdag 24 oktober stond de Joomla! Gebruikersgroep Regio Rotterdam in het teken van 2 andere systemen voor inhoudbeheer van een website: WordPress en Drupal.

Ondergetekende gaf een korte introductie met wat cijfers over het gebruik van Joomla!, WordPress en Drupal. Natuurlijk moet je altijd voorzichtig zijn met het interpreteren van statistiek ("you've got lies, damn lies and statistics"), maar over het algemeen is men het er wel over eens, dat de laatste jaren WordPress veel harder stijgt dan Joomla!. Er is momenteel waarschijnlijk zelfs sprake van een achteruitgang van het gebruik van Joomla!. Zie ook de discussie op dit moment op de Joomla! General Development mailinglist (onder de titel "Joomla! exodus?"): https://groups.google.com/forum/#!topic/joomla-dev-general/bK4r4m3VEBg (20-11-2012: 301 postings op 13 pagina's door 48 auteurs)

Wat cijfers:
    •    http://www.google.com/trends/explore#q=joomla%2C%20wordpress%2C%20drupal&cmpt=q
    •    http://www.symphonythemes.com/content/where-do-drupal-joomla-and-wordpress-go-after-3-years
Het uitgangspunt van WordPress was een blog met focus op gebruikersgemak. Het uitganspunt van Drupal was vooral: flexibiliteit, een bouwdoos om alles te kunnen maken. Joomla! ligt ergens daar tussenin: in gebruik gemakkelijker dan Drupal, maar lastiger dan WordPress en qua flexibiliteit beter dan WordPress, maar iets minder dan Drupal.
    •    http://www.inqbation.com/wordpress-vs-drupal-vs-joomla-infrographic/
Zo althans het uitgangspunt... in de loop der jaren zijn de verschillende systemen naar elkaar toe gegroeid.

Een groot verschil tussen WordPress (2003) en Drupal (2001) aan de ene kant en Joomla!(Mambo-fork 2005) aan de andere kant is ook, dat die eerste 2 oorspronkelijk door 1 persoon begonnen zijn (respectievelijk Matt Mullenweg en Dries Buytaert) en dat er naast de software een groot bedrijf is opgezet (respectievelijk Automattic en Acquia) waar miljoenen in omgaan, terwijl Joomla! dat niet heeft.

Uitwisseling kan nuttig zijn. De verschillende systemen doen in grote lijnen dezelfde dingen; we kunnen van elkaar leren. Op DrupalCon 2010 was een prikkelende presentatie "WordPress is better than Drupal" en het kijken naar WordPress heeft veel aan usability opgeleverd voor Drupal 8. Op de laatste DrupalCon in München afgelopen augustus sprak Brian Teeman over Joomla! ("Joomla! - Hippies, Pirates, Revolutionaries or a Distributed Community"), waarbij de nadruk lag op de manier waarop bij Joomla! de community is georganiseerd. Overigens op diezelfde DrupalCon was ook een keynote van Fabien Potencier van Symfony; en omgekeerd sprak Dries Buytaert op Symfony Live London in september. Allemaal vruchtbare uitwisseling.
    •    http://cph2010.drupal.org/sessions/wordpress-better-drupal-developers-take-note.html
    •    http://brian.teeman.net/web/787-joomla-guy-invited-to-speak-at-drupalcon
    •    http://munich2012.drupal.org/program/sessions/joomla-hippies-pirates-revolutionaries-or-distributed-community
    •    http://munich2012.drupal.org/speakers/keynotes/fabien-potencier
    •    http://london2012.live.symfony.com/speakers.html
De Mittwald stand op de Cebit in Hannover begin dit jaar was ook een groot succes. Met Typo3, Magento, Joomla!, Drupal en WordPress gezellig bij elkaar. http://blog.mittwald.de/allgemein/mittwald-mittendrin-unsere-woche-auf-der-cebit/

WordPress

 
Presentatie/demo door Meta Kruijs.

Een vergelijking met Joomla! en een flinke duik in de administratie van WordPress. Wat kun je ermee, wat zijn de voor- en nadelen. Hoe zit een theme in elkaar.

WordPress is begonnen als blog-software en uitgegroeid tot een CMS met steeds meer mogelijkheden. Gebruikersvriendelijkheid is een belangrijk punt. WordPress is momenteel het meestgebruikte open source CMS.
 
(foto: Rob van de Steenoven)
Meta heeft de presentatie op Slideshare gezet:
    •    http://www.slideshare.net/webmaakster/wordpress-joomla-24102012

WordPress Joomla 24-10-2012 from webmaakster

Wat ik erg leuk vond: omdat Meta zowel thuis is in Joomla! als in WordPress kan ze ze goed met elkaar vergelijken. Wat ik zelf vooral van de presentatie heb meegekregen (en ook aansluit bij mijn eigen ervaringen): dat het veel minder tijd kost om iets aan een eindgebruiker uit te leggen over het gebruik. Dat scheelt instructietijd. Joomla! kan nog heel wat van WordPress leren als het om gebruikersgemak gaat.

Drupal
Eén van de meest enthousiaste Drupalisten van heel Rotterdam, Frans van der Meer, van het Rotterdamse bureau VDMi, liet ons iets zien van Drupal.

(foto: Rob van de Steenoven)


Een paar punten die mij vooral opvielen bij deze presentatie:
Frans liet zien dat Drupal helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn: in no-time had hij een vrij complete site opgezet. Schitterend is het hoe een extra "veld" toegevoegd wordt aan content: niks geen extra CCK, maar gewoon standaard aanwezig in Drupal 7. Zo'n toegevoegd veld kan ook, met hetzelfde gemak een herhalend veld zijn. Dus: hoewel de leercurve van Drupal zeker stijler is, is het wel de moeite waard om die hobbel te nemen.

Frans vertelde ook nog wat over de Drupal community; die bestaat, veel meer dan bij Joomla!, vooral uit ontwikkelaars. Ook is er een kwaliteitscontrole op de contrib, de modules die de community bijdraagt. Daardoor is de kwaliteit van de vrij verkrijgbare software gemiddeld hoger. Ook hier punten waar Joomla! wel e.e.a. van kan leren.

Bedankt voor deze leuke en leerzame presentatie Frans! Meer over zijn bedrijf:
    •    http://www.vdmi.nl/
Foto's van de avond zijn gemaakt door Rob van de Steenoven: bedankt!

  • Aangemaakt op .
  • Raadplegingen: 3052