Skip to main content

Core hacks en JCE Editor

Core hacks en JCE Editor
De laatste bijeenkomst van het jaar van de Joomla Gebruikersgroep Rotterdam vond plaats op 18 december jl. bij brasserie Dylans. Deze stond in het teken van het aanpassen van Joomla zonder core hacks en het instellen van de JCE editor.

De avond begon een stuk ingetogener wegens de afwezigheid van Herman Peeren. Aangekondigd werd dat hij besloten heeft zijn vele taken voor de gebruikersgroep stop te zetten in verband met drukte door zijn eigen werkzaamheden. Herman en zijn inspanningen worden zeer gewaardeerd door de groep. Zijn vele taken zullen nu onderverdeeld worden bij diverse personen. Een aantal zijn al onderverdeeld. Voor sommige taken wordt de hulp ingeroepen van de andere leden. Het gaat hierbij o.a. om:

 • het beheren van de agenda en bijbehorende onderwerpen op de website en communicatie met de personen die zijn uitgenodigd.

Geïnteresseerden zijn zeer welkom om zich te melden bij de organisatie.

Website Jug010
Vervolgens werd de nieuwe website van jug010.nl gepresenteerd door Roland Dalmulder. Vorige maand is de eerste versie online gegaan. Toch is besloten een nieuwe template (Joomforest) te installeren. Deze is speciaal bestemd voor Jomsocial, waar het ledengedeelte in is gebouwd. Daarnaast is de template full responsive.

Er zijn 4 “schetsen” ontworpen voor een nieuw logo voor Jug010.nl door een Grafisch Ontwerpster (en beginnend joomliste) Marcia Diandra Rodrigues de Olivera. Via de nieuwe website kan een ieder zijn of haar stem uitbrengen voor het uiteindelijke logo.
Dick Verschuur heeft inmiddels al een aantal presentaties overgezet. Er volgen er nog meer.
Daarnaast is er nog ruimte om een maandelijkse blog te schrijven, hiervoor is inbreng van de leden van harte welkom. Er komt geen forum op de website, want daarvoor is joomlacommunity.eu bestemd. De aanwezigen stemmen in met de mogelijkheid van het plaatsen van bedrijfspresentaties op de website. Dit om de kosten dragelijk te houden die we aan externen kwijt zijn (hosting, kosten modules etc). Het gaat dan meer om een soort sponsoring. De prijzen zullen nader worden besproken en later bekend worden gemaakt.

Maandelijks zal een verslag van het totaalsaldo van de kas (de kosten en bijdragen van de leden van de bijeenkomsten) op de website worden gepresenteerd.

Presentatie Peter Martin
Peter Martin (eigenaar van het bedrijf db8.nl) kwam deze avond naar Rotterdam met 2 presentaties:

 1. aanpassingen aan Joomla! zonder core hacks
 2. instellen van JCE-editor

1. Aanpassingen aan Joomla! zonder core hacks
Peter legt uit wat een core hack is. Het betreft een aanpassing in de broncode (core) van Joomla of van third parties. Dit is niet verstandig, omdat je na een update deze aanpassingen door het overschrijven van bestanden kwijt kunt raken. De stabiliteit van de website kan hierdoor dus in gevaar komen. Om deze reden is het verstandiger de aanpassingen op een andere manier door te voeren. Peter presenteert 8 alternatieven, welke terug te vinden zijn in zijn presentatie (zie bijlage).

 1. Template override
 2. Alternative layouts
 3. Language override
 4. Use of plugins
 5. Clone module
 6. Component with “own controller”
 7. Extra fields
 8. Overriding core classes

Core hacks opzoeken en ongedaan maken is mogelijk door gebruik te maken van de ‘diff’ tool (GUI). Hiermee kunnen twee bestanden met elkaar worden vergeleken.
Akeeba kan hier ook voor worden ingezet. Dit is het onderwerp voor de volgende bijeenkomst.

2. Instellen van JCE-editor
Om te voorkomen dat eindgebruikers met de lay-out op de website kunnen rommelen, is het mogelijk de teksteditor JCE aan te passen (“Don’t make me think”, oftewel beperk de keuze!) . Iconen en knoppen kunnen worden verwijderd en verplaatst en styles kunnen worden aangepast. Je kunt meerdere profielen maken voor verschillende gebruikers. Deze kunnen ook worden geëxporteerd en geïmporteerd in andere websites via het JCE component. Peter presenteerde de wijze waarop de aanpassingen kunnen worden gemaakt en gaf voorbeelden van de wijze waarop hij de editor vaak inricht. Er zijn ook JCE addons verkrijgbaar voor extra instellingen (denk hierbij bijvoorbeeld aan de functionaliteit voor het automatisch verkleinen van afbeeldingen bij uploaden).
Zie de presentatie (zie bijlage) voor nadere toelichting.

Dokter Joomla
Daarna was Dokter Joomla aan de beurt. Er kwamen diverse vraagstukken boven tafel, waaruit een aantal nuttige tips voortvloeiden, onder andere:

 • Verwijder standaard componenten die je niet vaak gebruikt (denk bijvoorbeeld aan het nieuwsfeed component).
 • Gebruik YSlow voor optimalisatie van de snelheid van je website (voorbeeld: stel een bestand samen met alle afbeeldingen en pas CSS toe voor de positionering).
 • Als je een artikel in een blog altijd bovenaan wilt plaatsen, typ je bij de artikelvolgorde: -1.
 • Bij gebruik van software van derden; download deze altijd van de originele bron. Hiermee voorkom je dat je een verouderde versie binnenhaalt.
 • Taalbestanden kunnen automatisch via de backend van Joomla, via de Language manager, worden gedownload.
 • Vaak voorkomende spamadressen zijn te vinden op: www.stopforumspam.com.
 • Een verzameling van handige scripts (PHP, HTML, Hosting, CSS, Javascript, jQuery, MySQL en Bash) welke bruikbaar zijn voor Joomla websites zijn te vinden op: www.jsnippets.net. Hier is ook een script te vinden voor het converteren van tabellen van Type MyISAM naar InnoDB.
 • Een idee voor een onderwerp voor een volgende bijeenkomst is: smart search (com_finder / facetzoeken / slimzoeken).

Wij hopen u de volgende keer (wederom) te mogen zien. De eerstvolgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 22 januari a.s. en zal in het teken staan van Akeeba Backup. Klik hier om u alvast aan te melden.

Bijlagen:

pdfOptimaliseren JCE

pdfJoomla without core hacks

 • Aangemaakt op .
 • Hits: 2988